Industrial design scheme at De Montfort University’s Campus

Mark Richards, Head of Design at Godfrey Syrett, discusses the recently completed installation at De Montfort

Campus Centre at De Montfort University has recently undergone a £3m refurbishment as part of a wider campus transformation. The space has been refreshed to make it more welcoming for students and visitors alike. 

The Campus Centre houses the Student Union HQ, as well as the DSU Officer Team. The refurbishment has opened up the building, creating a light, bright and airy space which allows for a better flow of communication between the Officer Team and the students. This all serves to make the DSU team more visible and easy to contact by the student body and other staff. 

Godfrey Syrett worked with the team at De Montfort to design the space; helping to guide their furniture choices to make the most of the space while also meeting their specifications. 

De Montfort University envisaged a bright and contemporary aesthetic for the Campus Centre; and the furniture choices had to enhance this. Godfrey Syrett installed desks, task chairs and visitor seating throughout the DSU offices. 

The use of clear-lacquered exposed metalwork on furniture items throughout gives the building a raw and edgy feel; embracing the current design trend for a more natural and unfinished style. 

This adds to the industrial feel of the whole building, complementing exposed steel beams in the ceilings and the elements of raw brickwork.  

Within the student zones, a number of Spark-Hi booths were installed; creating semi-private areas which are ideal for students to relax or collaborate on projects. The combination of grey and yellow fabric in contrasting textures enhances the tactility of the booths, encouraging their use. 

The dining space at Campus Centre houses a combination of traditional dining furniture at varying heights, and soft seating with low tables where students and staff can relax and catch up with a coffee; or equally use for group work. 

The Campus Centre at De Montfort University is an excellent example of how the design and function of higher education spaces is changing; incorporating adaptable social spaces and breakout areas for collaborative use. 

Send an Invite...

Would you like to share this event with your friends and colleagues?