Subscribe to our free fortnightly newsletter and stay ahead with the latest news in HE

Nottingham Uni to build sustainable research facility

The £5.4m research facility has been designed to Passivhaus and BREEAM standards

Posted by Hannah Vickers | April 14, 2017 | Sustainability

The University of Nottingham and local construction firm, Robert Woodhead Ltd are joining forces to build a brand new £5.4m research facility. Designed to Passivhaus and BREEAM standards, the building will be one of the most energy efficient research facilities in the UK.

Work on the RAD (Research Acceleration Demonstration) building on Jubilee Campus has now begun. It is being delivered by Nottinghamshire family construction company, Robert Woodhead Ltd's specialist team, Woodhead Education, which anticipates to complete the project by spring 2018.

As part of the University's work with the Innovate UK funded Energy Research Accelerator (ERA) initiative, the RAD building will help provide more space and facilities for pioneering research projects.

Set on the former Dairy Crest site on Triumph Road, the building's unique design is one of the first research constructions to combine the sustainability measures of BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), and Passivhaus.

BREEAM is used as a way of measuring how sustainable a building can be, as well as enhancing the health and wellbeing of its end users. The Passivhaus construction method provides buildings with a high level of comfort for its users, while using very little energy for heating and cooling. Structures are built with meticulous attention to detail and rigorous design and construction according to principles developed by the Passivhaus Institute in Germany.

Nottingham's RAD design includes laboratory space for the various research groups, office space for academics and postgraduate students, as well as a central atrium with breakout spaces.

The multidisciplinary research labs are equipped with state of the art characterisation and test equipment designed to take novel energy materials and technologies from the lab bench into working devices - ranging from gas storage materials and batteries to water-splitting surfaces and fuel cells.

The cutting edge ambient pressure X-ray photoelectron spectroscopy facility will allow research teams to see how the atoms and molecules interact at the active surfaces of these devices, at pressures closer to their normal operating environment than ever before. Together these facilities will open up pioneering research from the science that underpins energy technologies through to the engineering that integrates them into our energy system.    

Pro-Vice-Chancellor for Engineering at The University of Nottingham, Professor Andy Long, said: "This will be an exciting new facility, housing a number of demonstrators for the latest sustainable energy technologies. Working with academic and industry partners across the Midlands, this will support research and development aimed at meeting the UK's carbon reduction targets. The building itself will also be an exemplar, exhibiting very high levels of energy efficiency." 

This is the third project delivered by Robert Woodhead Limited on the Jubilee Campus in the past few years. Last year the team finished work on the Ingenuity Centre, which was created to reflect the site and the city's local history, in its Raleigh bicycle wheel design. Before that the company completed the fitness suite extension to the Jubilee Sports Centre.

The design of the building will sit fittingly among its neighbours on Triumph Road, much of its innovation won't be seen, as its BREEAM and Passivhaus standards will be built into the fabric of the building - Craig Pygall, Construction Director for Robert Woodhead Ltd

Craig Pygall, Construction Director for Robert Woodhead Ltd, said: "We're delighted to again be working on behalf of the University of Nottingham on such an innovative and unique campus. The design of the building will sit fittingly among its neighbours on Triumph Road, much of its innovation won't be seen, as its BREEAM and Passivhaus standards will be built into the fabric of the building. I look forward to watching as this fantastic structure begins to take shape."

The architect for the scheme are Lewis & Hickey, with BWB acting as structural & civil engineers and CPW as services engineer. AECOM are project managers and Turner & Townsend are cost managers.

Subscribe to our free fortnightly newsletter and stay ahead with the latest news in HE

Related stories

GSK Carbon Neutral Lab for Sustainable Chemistry case study

College & university: Civic centres for the 21st Century?

Manchester Metropolitan ranked as UK's greenest university

Hard-wearing, cost-effective & sustainable floorings

New £40m lab for University of Birmingham

Drinking Water Systems: accessible and sustainable

HE pushes forward with sustainability targets

Falmouth University and CEG Digital go Greener

Time to celebrate education sustainability leaders

Leicester unveils plans for £6m regional tech facility

Market place - view all

Document Solutions

With our experience we help organisations to optimise their entire ...

Huck nets

For over 50 years, the HUCK-Label has signified: - high-quality ne...

ASK 4

ASK4 is an industry leading provider of high-speed internet solutio...

Tamlite Lighting

Tamlite Lighting was founded in 1967 at Telford in Shropshire and t...

S&C Slatter

S&C Slatter have over 20 years experience as specialists in constru...

Synel Industries UK

With rising student expectations and demands, integrated and stream...