Subscribe to our free fortnightly newsletter and stay ahead with the latest news in HE

Industrial design scheme at De Montfort University

Mark Richards, Head of Design at Godfrey Syrett discusses a recently completed installation at De Montfort University's Campus Centre

Posted by Ed Brown | July 31, 2017 | Facilities

Campus Centre at De Montfort University has recently undergone a £3 million refurbishment as part of a wider campus transformation. The space has been refreshed to make it more welcoming for students and visitors alike.

 

The Campus Centre houses the Student Union HQ, as well as the DSU Officer Team. The refurbishment has opened up the building, creating a light, bright and airy space which allows for a better flow of communication between the Officer Team and the students. This all serves to make the DSU team more visible and easy to contact by the student body and other staff.

Godfrey Syrett worked with the team at De Montfort to design the space; helping to guide their furniture choices to make the most of the space while also meeting their specifications.

De Montfort University envisaged a bright, light, and contemporary aesthetic for the Campus Centre; and the furniture choices had to enhance this. Godfrey Syrett installed desks, task chairs and visitor seating throughout the DSU offices.

The use of clear-lacquered exposed metalwork on furniture items throughout gives the building a raw and edgy feel; embracing the current design trend for a more natural and unfinished style. This complements the industrial feel of the whole building, complementing exposed steel beams in the ceilings and the elements of raw brickwork.  

Within the student zones, a number of Spark-Hi booths were installed; creating semi-private areas which are ideal for students to relax or collaborate on projects. The combination of grey and yellow fabric in contrasting textures enhances the tactility of the booths, encouraging their use.

The dining space at Campus Centre houses a combination of traditional dining furniture at varying heights, and soft seating with low tables where students and staff can relax and catch up with a coffee; or equally use for group work.

The Campus Centre at De Montfort University is an excellent example of how the design and function of Higher Education spaces is changing; incorporating adaptable social spaces and breakout areas for collaborative use. 

www.godfreysyrett.co.uk

Subscribe to our free fortnightly newsletter and stay ahead with the latest news in HE

Related stories

Style and durability: the best of both worlds?

Modern seating for student accommodation providers

Lyndon helps transform Reading library

Rethinking learning spaces

Godfrey Syrett wins 536-bed furnishing contract

Award-winning seating chosen for award-winning college

Godfrey Syrett wins contract to furnish 536 beds

Study spaces

Creating collaborative study spaces

The furnishing touch

Market place - view all

ULCC

Established in 1968 following recommendations of the Flower report,...

ASK 4

ASK4 is an industry leading provider of high-speed internet solutio...

Versa

Whether you're looking to solve dining space problems to get more s...

Tech Data

As one of the world's largest wholesale distributors of technology,...

Webanywhere

Education Solutions for your School
Webanywhere provide the pri...

Gerflor

Gerflor is a group that creates, manufactures and markets innovativ...